Bosch 500, exposities over Jheronimus Bosch

Blog
.

Expositie Jeroen Bosch: Welkom thuis Jheronimus Bosch 2016

‘Welkom thuis, Jheronimus Bosch!': het evenementenjaar Bosch 500 maakt indruk

Den Bosch viert de thuiskomst van een groot kunstenaar: Jheronimus Bosch -geboren rond 1450, overleden in 1516. 5 eeuwen later: het Nationaal Evenementenjaar Jheronimus Bosch 500. De grootste expositie over ‘den duvelmakere’ is te zien van 13.02 tot 09.05 2016: ‘Visioenen van een genie’, 20 schilderijen -panelen en triptieken- en 19 tekeningen over de grote thema’s van zijn tijd, verleiding, zonde en rekenschap, worden hierin samengebracht. Dit belooft wat. In het verlengde van de grote tentoonstelling zijn er nog 13 tentoonstellingen te zien in Den Bosch, Tilburg, Eindhoven en Breda. Ruim een jaar lang -tot februari ’17. Er wordt ondermeer nieuw werk getoond van hedendaagse kunstenaars in antwoord op het werk van inspirator Jheronimus. Zo ook een digitale interpretatie van de Tuin der lusten. Het origineel schittert helaas door afwezigheid. http://www.bosch500.nl/

Prado Madrid

Er is alles aan gedaan het evenement kracht bij te zetten met werk uit toonaangevende musea: het Metropolitan Museum -New York, de National Gallery of Art -Washington, het Museo Nacional del Prado -Madrid, Museum Boijmans Van Beuningen -Rotterdam, Gallerie dell’Accademia/Palazzo Grimani -Venetië en het Musée du Louvre -Parijs.
Een kans om je onder te dompelen in een stuk Brabantse geschiedenis. Bosch was naast meesterschilder ook meesterverteller -op het doek. Men denkt dat Hiëronymus Bosch, zoals hij ook werd genoemd, werd geboren in de Vughterstraat; hij groeide op aan de Markt. Inderdaad de meester komt thuis.
Jheroniumus Bosch komt thuis -Bosch 500 in 2016

Share via: