Inspiratie - Grace van den Dobbelsteen

Inspiratie
.Grace van den Dobbelsteen

is beeldend kunstenaar, communicatieadviseur en tekstschrijver in Tilburg.

Kunst en communicatie, het lijkt misschien een niet-alledaagse combinatie. Toch liggen voor Van den Dobbelsteen deze velden in elkaars verlengde. Als communicatie- en taal-professional ontwikkelde zij grote interesse voor non-verbaal gedrag van mensen: de wijze waarop men elkaar iets kenbaar maakt met de taal van het lichaam, met mimiek, een gebaar, een houding, het intrigeert haar en levert een bron van inspiratie voor haar op.
Vrijheid en authenticiteit zijn hierbij zaken die haar ook zeer raken.
Van den Dobbelsteen maakt schilderijen op doek en digitale kunst, dit zijn haar Digital Paintings. Deze laatste werkt ze vaak af op dibond-aluminium; het schilderij en de drager ervan versterken elkaar op deze wijze. Soms is -naast schilderslinnen of aluminium- papier drager van haar werk.
Zij houdt zich ook bezig met vrije fotografie als kunstuiting, dit werk komt tot stand vanuit een eigenzinnige invalshoek.
Haar werkplekken zijn haar atelier in Tilburg in een groene, vrije omgeving, alsook Zeeland. Beide plekken vormen een basis die veel inspiratie oplevert. De plekken van haar ateliers heeft zij zorgvuldig gekozen en voeden ook haar thema’s ‘vrijheid’ en ‘ruimte’.

 

Schilderijen

Haar werk is expressief en veelal kleurrijk van karakter. Dit past bij wie zij is. Zij maakt zowel figuratieve als abstracte werken.
Haar werk vervaardigt ze op groot en klein formaat, afhankelijk van het gevoel dat het thema bij haar oproept.

 

Portretten

Met haar portretten steelt ze momenten. Een moment van geluk of liefde, een moment van ingetogen stilte, vertwijfeling, rust of dromen, van enthousiasme of een gevoel van ‘wees op je hoede’. Ze vangt emoties en legt ze vast op doek alsof het een videostill is.
Zij maakte binnen dit kader onder andere de series Grands Yeux en New Day, deze gaan over kwetsbaarheid en kansen; en de serie Memories of the Sea: deze kleine portretten zijn gebaseerd op haar herinneringen aan de kust. Ze zijn vaak figuratief en met een vrij penseel opgetekend; dit zorgt voor een expressionistische toets.
Ook abstracte portretten maken deel uit van haar werk.

 

Abstracte Schilderijen

Haar abstracte schilderijen typeert zij als ‘landschappen’. Het zijn werken die veelal symbool staan voor vrijheid, voor ruimte en kansen. De naam ‘Landschappen’ is bedoeld als abstract gegeven.
Zij maakte ondermeer ook een serie Landschappen, hier was de inspiratie de geschiedenis van het West-Vlaamse land. Hierbij schreef zij gevoelige stukken proza. Bij interesse door een uitgever, biedt zij deze aan voor publicatie.

 

Digital Paintings

Met haar Digital Paintings legt zij, zoals bij haar portretten, impressies van non-verbaal gedrag vast; geënt op gebeurtenissen en ervaringen die haar raken. De digitale schilderijen van Van den Dobbelsteen zijn even expressief als kleurrijk. Bij het tot stand komen laat ze verschillende technieken samensmelten. Haar werkwijze leidt tot geheel eigen interpretaties, een eigen vormtaal. Met oog voor detail werkt zij de Digital Images af op dibond-aluminium, soms gegoten in epoxy.

 

Scoops

Dit zijn digitale kunstwerkjes. Een jaar rond werkt Van den Dobbelsteen aan een project dat zij Scoop 365 noemt. Insteek is het vangen van de tijd. Omdat de tijd vliegt, wil zij kleine en grote momenten vasthouden door abstract en ritmisch klein werk te maken. De ritmiek in het werk verwijst naar de wijzers van de klok die de minuten gestaag wegtikken en ons naar de toekomst brengen, naar een nieuwe tijd, een nieuwe werkelijkheid. Met een abstracte beeldtaal creëert zij vanuit een belevenis, een idee, een ervaring of een gevoel-van-de-dag een nieuw beeld. Eén scoop meet 12×12 cm. Meerdere Scoops samen, vormen een samengesteld kunstwerk van ‘elke gewenst’ formaat.

De Scoops worden afgewerkt op dibond-aluminium. Losse Scoops monteert zij op een blokje, soms lijst zij deze in een 3D-kader in, solo of in een serie van 4 werken. Op de pagina Abstract werk – Scoops leest u er meer over.

 

Portretten in opdracht

Naast haar vrije werk maakt Van den Dobbelsteen ook portretten in opdracht.

 

Relatiegeschenken, of kunst op maat voor het zakenleven

In opdracht van organisaties maakt zij kunst-relatieschenken op maat.

 

Relatiegeschenken

Kunst-relatiegeschenken komen tot stand in goed overleg met de opdrachtgever. Een uniek schilderij, een meerluik, een Digital Painting, maatwerk vervaardigd in oplage… er zijn diverse mogelijkheden voor geslaagde business-gifts.
De digitale kunst wordt veelal afgewerkt op dibond-aluminium; fraai materiaal: de pure eigenschappen van het dibond versterken de uitstraling van het kunstwerk. Bij grote oplagen van wat kleinere werken is het mogelijk om maatwerkkistjes te laten vervaardigen: een fraaie wijze om het geschenk te presenteren. De houten kistjes kunnen worden afgewerkt met een bedrijfslogo.
Alternatieve relatiegeschenken waarbij kunst een rol speelt, zijn uiteraard altijd te bespreken. Grace van den Dobbelsteen denkt graag creatief met u mee.
Daar het om handwerk en een creatief proces gaat, is het raadzaam tijdig contact op te nemen over een opdracht voor een relatiegeschenk.

 

Kunstadvies aan bedrijven en organisaties: imago-versterking

Van den Dobbelsteen geeft organisaties advies over kunst in het bedrijf ter versterking van het imago. Als communicatieadviseur en kunstenaar is zij in staat de adviesmix te maken die past bij de wensen en mogelijkheden van uw organisatie.

 

Kunstopleiding

In 2009 sloot Grace van den Dobbelsteen de Hogere Graad Schilderkunst af aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk. Een klassieke opleiding waar zij zich, vanuit een sterk technische invalshoek, een persoonlijke visie en beeldtaal eigen maakte. Na de Hogere Graad werd zij toegelaten tot de Specialisatiegraad Schilderkunst en onderzocht zij -in 3 Academische Specialisatiejaren- de thema’s mens, beweging / vrijheid en abstractie. In juni 2012 sloot zij de opleiding af.

Zij is onderzoekend ingesteld, verkent graag nieuwe wegen. Reden waarom haar werk voortdurend in ontwikkeling is.

 

Winnaar Nationale Kunstprijs

In Amsterdam won Van den Dobbelsteen in 2010 de Nationale Kunstprijs, een initiatief van de Stichting Kunstweek. Zij nam in 2010 en 2011 deel aan Regionale Kunstdagen en ontving bij alle vijf edities voor haar werk de nominatie ‘Beste werken’.

 

Inspiratie: Bill Viola

Grace is fervent aanhanger van videokunstenaar Bill Viola. Zij ziet Viola als ultieme ‘vanger van momenten’. Net als Viola kan zij waarnemingen en gebeurtenissen intens beleven. Uit Viola ze in videobeelden, Grace tekent ze op in schilderijen, of verwerkt ze in Digital Paintings of fotowerk. Ze toont kleine momenten, vaak weergegeven met een groot en expressief gebaar. Soms alsof het slow motion is… de beweging zou zich zomaar door kunnen zetten.
Op deze manier krijgt een momentopname een haast monumentale waarde of theatraal karakter.
Over inspiratie gesproken: in 2010 was Grace in de gelegenheid Viola persoonlijk te ontmoeten. Mede naar aanleiding van zijn lezing en het gesprek dat zij met hem had, verzorgde zij een presentatie over Viola als baanbreker in de kunst in het videotijdperk.

grace-van-den-dobbelsteen

Grace van den Dobbelsteen Beeldend kunstenaar in Tilburg. Schilderijen – Digitale kunst – Portretten – kunstadvies aan bedrijven – Relatiegeschenken – kunstopdrachten. Winnaar Nationale Kunstprijs 2010 Amsterdam.