Proze en kunst: proza bij de kunst van Grace van den Dobbelsteen

Proza
.Proza en kunst – liefde voor taal

Grace van den Dobbelsteen studeerde onder meer Nederlands aan het Moller Instituut in Tilburg en kunst aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk (BE), waar zij afstudeerde op de Specialisatiegraad Schilderen. Met haar liefde voor taal kwam haar digitale bundel Tegen Vergeten – VERWONDERING tot stand. Zij zocht de combinatie proza en kunst. De korte teksten bij haar kunstwerken zijn te vatten onder proza-achtig werk. De teksten zijn poëtisch, ritmisch, laten ruimte voor de beschouwer. Met Tegen Vergeten – VERWONDERING schreef zij impressies tegen het vergeten. De stukken gaan over oorlog en doorgaan, over destructie en menselijk leed, veerkracht ook. Het zijn mini-verhalen-met-ruimte-voor-stilte, met ruimte voor verwondering. Werk met actualiteitswaarde want helaas is oorlog nog altijd aan de orde van de dag.

Ieper

Geraakt door het leven in het West-Vlaamse Ieper, werkte zij een jaar aan haar thema. Zij voelde de drang zich te uiten over het gevoel dat dit gebied bij haar opriep. Ieper riep en roept zoveel emoties bij haar op, dat zij niet anders kon dan zich hier nader in verdiepen. Zij ziet serene schoonheid in de licht glooiende heuvels van het getroffen landschap alsook het verdriet dat erin opgesloten ligt. Het is een eerbetoon aan de ontelbare gevallenen. Het gaat over geschiedenis en hoop, verlies en verwondering. Kleuren en kansen. Toekomst en taai doorvorsen.

 

Grace maakt proza, lijkend op poëtische teksten; als een gedicht. Zo schreef zij ook het stuk ‘Wat leek  Geluk’, dit produceerde zij in 2015. Hier gaat het over de vernietigende kracht van de mens op kleine schaal. Ook een vorm van oorlog, maar dan in een micro-omgeving. Het handelt over de respectloze mens. Over het grote waarom. Het antwoord ligt in egoïsme en narcisme. ‘Wat heet beschaving’, had ook de titel van dit werk kunnen zijn. Verwondering speelt in dit stuk ook een rol; het blijft een rode draad in haar werk.

In 2015 en 2016 kwamen meer korte proza-stukken tot stand, steeds in aanvulling op haar fotografie en digitale kunst.

 

Ook in opdracht schrijft zij teksten, zowel creatief als zakelijk, voor het web, en vele andere toepassingen. Meer weten of een opdracht bespreken? U bent welkom om contact op te nemen!

 

Proza en kunst van Grace van den Dobbelsteen
Voor alle teksten geldt: copyright Grace van den Dobbelsteen.